En av nycklarna till att gå ner i vikt och leva mer hälsosamt är att verkligen få stenkoll på sin kost. Vägen dit kommer via kunskap som kan hämtas i böcker. Vilken bok som passar just dig beror till stor del på hur dina förutsättningar ser ut. Vill du prova en specifik metod som till exempel Atkins eller LCHF finns det böcker som verkligen går in på metoderna i detalj och förklarar teorin bakom varför de fungerar. Är tanken att förändra hela din livsstil och börja träna regelbundet kan du välja en bok som kombinerar kost och träning, alternativt köpa flera böcker.

Sedan ska man också ha klart för sig att alla människor har olika förutsättningar. Vissa kan på grund av sina hälsoproblem inte förbränna lika mycket energi som de som rör på sig mer i vardagen. Då blir rätt kosthållning faktiskt ännu viktigare. Skulle du äta riktigt nyttig och hälsosam mat kan du med gott samvete spela på Mr Green eller bara ta det lugnt i TV-soffan, istället för att ständigt ge dig ut på löprundor. Nedan kommer några korta tips på bra böcker.

Boktips för bättre kosthållning

“Mat som läker : 140 recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer” är en bok av Sanna Ehdin som fokuserar på en av de senaste trenderna med mat som bidrar till viktminskning, bättre hälsa och mer energi. I boken ingår massvis av recept och även kunskap bakom varför vissa ingredienser är såpass nyttiga för kroppen.

“Eat clean: mer näring och mindre skräp i maten” är skriven av författaren Kristina Andersson. Hon är näringsfysiolog till yrket och förklarar ingående vilka råvaror och vilken kost som är bäst att äta. Om du vet med dig att du äter mycket skräpmat är det definitivt en bok som kan vara värd att läsa.

“50 genvägar till ett sockerfritt liv” av Fredrik Paulún ger sig i kast med ett av svenskarnas stora problem: vårt enorma sug efter socker. Vill du göra dig fri från ditt sockerberoende kan detta vara boken för dig.