Medelhavsdiet eller medelhavskost som det även kallas är en av de metoder som har visat sig vara bäst för hälsan bland de olika dieterna som lanserats. Bland annat har många stora tidningar världen över skrivit i positiva ordalag om dieten och den har klarat sig mycket bra i olika tester. Dieten är inte optimal för snabb viktnedgång men har visat sig mycket bra om man vill gå ner i vikt i längden och sedan klara att hålla i och underhålla den. Denna diet består, som namnet indikerar, utav kost som framför allt äts i länder kring medelhavet. Maten består ofta av mycket oliver, mat från havet såsom fisk och musslor, ägg och skaldjur samt kött såsom vilt och lamm. Dessutom använder man mycket grönsaker och då främst sådant som växer ovan jord som sparris, grönkål och squash.

Det finns många böcker inom medelhavskosten som lär ut och inspirerar med sådant som vad man bör äta, varför och vilka olika recept man kan tillaga inom kosten; det finns också böcker som behandlar hela livsstilar med titlar såsom “Hälsosam livsstil” bland annat. Den i Sverige kända dietisten Anna Skipper rekommenderar bland annat kosten och menar att den håller en person ung och vital.

Det kanske lättaste sättet att hitta böcker inom medelhavskost är att leta på Internet. Ska man bara köpa en bok så gör man gott i att köpa en som innehåller mer än bara recept, köp en komplett bok som ger en utvidgad och grundläggande förståelse för hela dieten och livsstilen som medelhavskost innebär. En mycket populär bok som har varit en storsäljare inom dieten åtminstone i Sverige är boken som har titeln “Älskade medelhavsmat : cibi condimentum est fames” och är skriven av Caroline Hofberg. Den finns bland annat för försäljning hos internetbokhandlarna Bokus och Adlibris till ett ganska rimligt pris.