Stenålderskost kallas ibland för paleolitisk kost och är en diet som innebär att man eftersträvar att leva så som man gjorde på stenåldern, man menar nämligen att våra mänskliga kroppar inte har utvecklats sedan dess och att kroppen därför bör äta det den är gjord för att äta såsom bär, nötter och magert kött. En bred uppfattning inom anhängarna till dieten är att socker och allt annat som trycks in i vår mat såsom olika former av e-ämnen och så vidare är skadligt för kroppen och att kroppen inte är gjord för den kosten. Man försöker därför alltid att välja ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt och annan mat som inte innehåller tillsatser.

Vanliga råvaror som används inom stenålderskost är bland annat kokosmjölk, sötpotatis, ägg, nötter och bär. Grönsaker är också viktigt. Man undviker allt sådant som började ätas av människan efter stenåldern såsom spannmål, mejeriprodukter och pasta. Däremot är det fullt tillåtet inom dieten att äta kolhydrater men då gärna sådana kolhydrater som inte innehåller gluten såsom sötpotatis eller morötter, dessutom bör man inte äta lika mycket kolhydrater som man vanligtvis gör.

Även inom stenålderskosten förekommer det mycket böcker, allt från recept till näringslära och så vidare. Det kan vara en bra idé att i början köpa en så kallad bok för nybörjare eftersom det kan vara ganska mycket nytt att anpassa sig till inom kosten. Skaffa gärna en bok som beskriver vad man bör ha hemma i sitt skafferi och lite recept man kan lära sig i början. Eftersom stenålderskost inte förbjuder något av de viktiga ämnena såsom kolhydrater så har det inte mötts av lika mycket kritik av läkare som LCHF-dieten. Däremot kan dieten vara ganska dyr att efterleva eftersom ekologiska produkter och liknande ofta är dyrare än andra. Böcker inom paleo finns i bokhandeln och går att köpa på nätet.