LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet där man undviker att äta kolhydrater men däremot är fullt tillåten att äta mycket fett. Dieten brukar uppskattas av många eftersom man inte behöver undvika mycket god mat såsom exempelvis bacon, bearnaisesås och annan fet mat. Det finns inga vetenskapliga studier på längre sikt om dieten men många hävdar, även vissa läkare, att metoden fungerar genom att kroppen börjar uppta energi ifrån fettet istället för ifrån kolhydrater, vilket leder till att blodsockret får en jämnare nivå och att man tappar vikt. Däremot finns det mycket kritik mot dieten och många hävdar att det är farligt att få i sig så pass lite kolhydrater som erbjuds inom dieten; det finns dock mycket som talar för att dieten fungerar för att gå ner i vikt.

Det erbjuds ett väldigt stort antal böcker inom LCHF-dieten, som säljs lite överallt, det lättaste är kanske att beställa på Internet. Det finns både böcker som helt inriktar sig på recept medan andra böcker istället behandlar vetenskapliga faktorer inom kosten, såsom hur den fungerar och varför socker och andra kolhydrater är dåligt för kroppen. Man bör dock vara medveten om att de som skrivit böckerna sällan är objektiva inom sitt ämne utan gärna propagerar för varför det är bra. Därför kan det även vara bra att kolla upp lite andra böcker som säger motsatta saker.

Den kanske mest kända och profilerade personen inom kosten är den så kallade kostdoktorn som har deltagit i ett antal debatter inom ämnet, han driver även en egen hemsida om dietik och har skrivit boken “Matrevolutionen – Ät dig frisk med riktig mat” som kanske är den bok som har varit mest betydelsefull för dieten och dess anhängare i Sverige. Boken säljs på de flesta ställen där böcker finns och är kanske den som sålts mest inom ämnet.