Atkinsdieten är en diet som lanserades av en amerikansk läkare vid namn Robert Coleman Atkins redan på 1960-talet. Man kan säga att dieten är en föregångare till många moderna dieter såsom LCHF och stenålderskost eftersom dieten förespråkar att man bör äta mindre kolhydrater för att istället äta mer kött och fet mat. Kolhydrater ska inte uteslutas helt i dieten men huvuddelen av kroppens energi ska tillföras utifrån fett och protein. Robert Atkins menade att man idag äter allt för mycket raffinerade kolhydrater såsom mjöl, socker och sirap och att det inte är fetter som är boven i dramat när det kommer till fetma. Däremot ansåg han att man bör undvika så kallade transfetter.

Dieten påminner något om LCHF eftersom målet är att få kroppen att bränna fett som energi istället för att använda kolhydrater. På så sätt kommer slutligen kroppen att börja uppta energi från lagrat fett i kroppen istället för att använda sig av de kolhydrater som hela tiden tillförs.

Sedan dieten lanserades har det kommit ut ett stort antal böcker och metoden har även förändrats och utvecklats genom åren och idag finns det bland annat något som kallas för den nya Atkinsmetoden. Precis som med andra dieter som inte bara förespråkar att man ska äta mindre och träna mer är det alltid bra att ha lite bakgrundsfakta innan man startar och då är det perfekt att skaffa en bok inom ämnet. Försäljningen av böcker är mycket utbredd och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja bland alla. Det bästa för nybörjaren är kanske att skaffa en bok som anknyter till självaste Robert Atkins så man förstår grunderna i hur den fungerar. Dessutom är det alltid bra att skaffa en bok som innehåller olika recept eftersom det underlättar när man ska börja leva efter en helt ny kost.