En av de dieter som verkligen har varit populära på bokmarknaden är den så kallade 5:2 dieten som bland annat för några år sen toppade försäljningslistorna hos ett flertal bokhandlare på internet och i vanliga bokhandlar. Bästsäljande böcker inom dieten har bland annat varit “5:2-dieten: Friskare, smalare, längre liv med halvfasta” av Mimi Spencer och Michael Mosley, 5:2 kokboken: läckra recept på måltider med 100, 200 och 300 kcal” av Angela Dowden samt svenska Ulrika Davidssons “Ulrika Davidssons kokbok om 5:2: 100 kaloriberäknande recept”.

5:2 dieten innebär att man äter normalt som man brukar i fem dagar och sedan fastar i två dagar varje vecka, inte helt och hållet men man drar ner på kalorierna rejält de två dagarna. Förespråkarna hävdar att dieten förutom viktnedgången även är bra för hälsan vilket dock inte har kunnat bevisas men det finns mycket som faktiskt tyder på det.

Dieten kommer från Storbritannien och populariserades när en dokumentär sändes på brittiska BBC som kallades för Eat, Fast & Live Longer. Den sändes i mitten av år 2012 och dieten spred sig därefter över stora delar av västvärlden. I stort sett vem som helst kan följa dieten men den bör undvikas av tonåringar, gravida och epileptiker eftersom de behöver mer energi för att fungera optimalt.

De två dagar man fastar bör man äta runt 500 till 600 kalorier bägge dagarna. Alltså 1000 – 1200 totalt under fastedagarna. De övriga dagarna räknar man inte kalorier men man bör avstå från att exempelvis dricka läsk och inta andra former av raffinerat socker. Dessutom bör man motionera de dagar man inte fastar.

5:2 dieten är kanske den diet som är mest populär och det finns massor av böcker inom ämnet. Är man inte så noga med vilken man köper så kan man säkerligen finna en i närmaste bokhandel.